Het was een waar volleybalgevecht tussen de nummer 3 en de nummer 2 van de Topdivisie B, waarbij uiteindelijk Sliedrecht Sport 2 de gelukkigste was. VIVES toonde 3 sets lang dat het beter was dan Sliedrecht, maar door enkele curieuze beslissingen van de scheidsrechter mocht VIVES niet winnen en verloor het de vijfde set met 14-16.

Waar normaliter de mannen van DePartyshop.nl VIVES altijd strak om 19:45 aan de wedstrijd kunnen beginnen, liep het programma bij hoge uitzondering uit in de IJsselhal. Vanwege een lange blessurebehandeling, een spannende vijfsetter en het kampioenschap van Dames 1 bij de wedstrijden in het voorprogramma begonnen de mannen van VIVES pas om 19:45 aan de warming-up van de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Een prachtig affiche in de Topdivisie was het sluitstuk van een mooie volleybaldag in De IJsselhal, waar drie teams van VIVES kampioen waren geworden. De sfeer zat er dus goed in!

Kasper Langendoen stuurde nagenoeg hetzelfde zevental het veld in als vorige week tegen Zaanstad. Alleen Thijme Bunnik verving de afwezige aanvoerder en kersverse vader Addie van der Veen. Voor de rest begon VIVES met Sjoerd Hoogendoorn, Joël van der Schans, Mitchel van Kesteren, Alec Murk, Niels Bakker en Jordy Streng. Wellicht nog meeliftend op het kampioenssucces van Dames 1, schoot VIVES uit de startblokken. De eerste side-out was er een uit het boekje via Streng-van der Schans-Bunnik. Vervolgens liet Sjoerd Hoogendoorn zien waarom hij bij het Nederlands team als servicekanon werd gebruik. De kanonskogels vlogen de passlijn van Sliedrecht om de oren. Het menige publiek dacht misschien dat ze al een drankje te veel op hadden, maar er stond echt een 6-0 stand op het scorebord. Sliedrecht rechtte z’n rug door terug te komen tot 6-4, maar toen kwam het tweede servicekanon van VIVES aan service, Alec Murk, en hij vergrootte de voorsprong weer naar zes punten voor de thuisploeg. VIVES bleef de hele eerste set een hoog niveau neer zetten en zette met services de passlijn van Sliedrecht behoorlijk onder druk. De side-outs liepen goed aan de kant van VIVES waardoor Van der Schans alle aanvallers in scoringsposities wist te brengen. Het was mede dankzij een aantal foutservices dat VIVES niet verder uit wist te lopen en er uiteindelijk een 25-19 stand op het scorebord verscheen.

In de tweede set bleef VIVES met het ongekende hoge energieniveau spelen waardoor ook in deze set Sliedrecht overlopen werd. De set begon wat slordig met een aantal servicefouten aan de kant van VIVES. Maar ditmaal was het de floatservices van Van der Schans en Van Kesteren die te machtig waren voor de passlijn van Sliedrecht. Dankzij hun serviceseries liep VIVES al vroeg in de wedstrijd uit naar een 10-6 voorsprong. Gestaag bouwde VIVES de voorsprong uit dankzij goede side-outs met af en toe een heerlijk killblock erbij. De gasten uit Sliedrecht hadden geen antwoord op de hoge intensiteit van het spel van de thuisploeg. Op 19-13 was het tijd voor Fedde Plankeel om ook nog een duit in het zakje van floatserviceseries te doen door direct twee aces op de net ingevallen Mats Kruiswijk te serveren. Met een voorsprong van 8 punten op zak kon VIVES de rest van de set rustig uitspelen totdat er wederom een 25-19 stand op het scorebord stond.

Met een 2-0 voorsprong op zak was wel duidelijk voor de ploeg van Langendoen dat nog niets gewonnen was. Tegen een ploeg als Sliedrecht mag je niet verslappen, dat had de uitwedstrijd wel uitgewezen. VIVES kon in de derde set echter niet het hoge energieniveau van de eerste twee sets vasthouden waardoor de foutenlast toenam, en de servicedruk afnam. Mede door drie wissels en een tactische ingreep van Sliedrecht coach Egbert op ’t Hof kwam Sliedrecht beter in de wedstrijd. VIVES kon tot een 13-14 stand nog goed meekomen, maar daarna liet het de teugels te ver vieren. De passes kwamen minder goed aan waardoor de side-out minder vaak gescoord werd. Uiteindelijk ging de derde set met 18-25 naar Sliedrecht.

Met een tactische omzetting anticipeerde Langendoen in de vierde set op de wijziging van Sliedrecht in de derde set, maar een snelle voorsprong dankzij een sprongserviceserie van Michael van Leeuwe gooide roet in het eten. Die rotatie kwam VIVES moeilijk door waardoor er al vroeg in de set een 1-6 achterstand ontstond. Langendoen wisselde Plankeel voor Van der Schans, Jacco Hoogendoorn voor Murk en Peter Houwink voor Bunnik, maar deze wissels konden het tij niet keren. De vroege achterstand bleef op het scorebord staan en VIVES ging toen in de besparingsmodus om zich op te laden voor pas de eerste vijfsetter van het seizoen. Uiteindelijk won Sliedrecht de set met 17-25 en zodoende kon interim-aanvoerder Streng zich voor de tweede keer melden bij de scheidsrechter voor de toss.

In de vijfde set kwamen de basisspelers van VIVES weer terug het veld in, op Bunnik na. Opnieuw keek VIVES tegen een vroege achterstand aan op de service van Van Leeuwe, 1-5. Hoewel VIVES toch één punt gemaakt leek te hebben, maar de scheidsrechter een bal die én touché én inviel toch uitgaf. Vanaf dat moment kende VIVES nog maar één stand, alles geven wat erin zat. Met eenzelfde energie en intensiteit als in de eerste twee sets, ondersteund door het fanatieke publiek, kwam VIVES al snel terug tot 4-6 en leek het ook 5-6 te worden, ware het niet dat Van der Schans dubieus afgefloten werd voor 2x-spelen. VIVES rechtte z’n rug dankzij goed verdedigend werk en kwam vlak voor de kantwissel op service van Van Kesteren terug tot 7-7. De spanning was weer helemaal terug in de wedstrijd. Waar zou dit volleybalgevecht eindigen? Het werd 8-8. Luc Lappee kwam erin op service voor Houwink en met een killblock van Bakker kwam VIVES op 9-8 voorsprong. VIVES liet het goede volleybal van de eerste twee sets weer zien en met een harde 3-meteraanval van Sjoerd Hoogendoorn bouwde VIVES de voorsprong uit van 10-9 naar 11-9. Maar wat doet de scheids nu? Die geeft een voetfout. Beide teams kijken verbaasd want Hoogendoorn zette toch duidelijk achter de lijn af… Geen 11-9 maar 10-10 dus. Met een feilloze side-out door het midden maakt Bakker er vervolgens weer 11-10 van. Het heft is weer in handen van VIVES. De spanning neemt verder toe in deze tie-break. VIVES komt 13-12 voor, 13-13. Met een uitgelezen prikbal lijkt Van Kesteren er vervolgens 14-13 van te maken, maar wat doet de scheids nu weer? Hij geeft een voetfout voor Van Kesteren die over de middellijn zou zijn gestapt en zo is het Sliedrecht die als eerste op matchpoint komt. VIVES werkt deze keurig weg, waarna Sliedrecht opnieuw op matchpoint komt. VIVES weet de side-out niet te scoren en dus krijgt Sliedrecht een kans in de rally. Hé komt Gerard Baan daar niet met zijn voet over de middellijn? Heel VIVES en het publiek appelleert, maar de scheidsrechter wil er niets van weten en zodoende gaat de vijfde set met 14-16 naar Sliedrecht.

VIVES houdt zodoende een nare nasmaak over aan de vijfde set, waar het voor haar gevoel tegen 8 man speelde in plaats van 6 en waarbij het arbitraire duo dus vijf punten heeft weten te scoren voor Sliedrecht.

De laatste thuiswedstrijd staat jaarlijks ook in het teken van afscheid nemen. Na dit seizoen neemt DePartyshop.nl VIVES Heren 1 afscheid van Thijme Bunnik die 10 jaar lang in het eerste heeft gespeeld. Ook neemt VIVES afscheid van coach Kasper Langendoen die twee zeer succesvolle seizoenen in IJsselstein heeft gekend. Op 15 april eindigt het debuutseizoen van VIVES in de Topdivisie met een uitwedstrijd tegen de nummer 10 Spaarnestad in Haarlem. Daar zullen de IJsselsteiners het seizoen met een overwinning willen eindigen.