Na twee nederlagen op rij en een uitschakeling in de tweede ronde van de Nationale Beker, heeft DePartyshop.nl VIVES HS1 zich herpakt met een uitstekende 3-1 zege op het tot dan toe nog ongeslagen Sudosa-Desto uit Assen. In een sfeervolle IJsselhal liet VIVES weer ouderwets het niveau zien waartoe zij in staat zijn en houdt het hierdoor aansluiting met de kopgroep in de Topdivisie A.

Coach Hans Mater bracht een aantal wijzigingen toe in zijn basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd vorige week in Enkhuizen. Joël van der Schans startte op de spelverdeling en Mitchel van Kesteren en Alec Murk als buitenaanvallers. De overige basisplaatsen waren er voor Evan Groenenberg en Addie van der Veen op de middenas, Sjoerd Hoogendoorn op diagonaal en Jordy Streng als libero. Niels Bakker en Tomasz Gryglicki waren nog steeds niet inzetbaarl.

Aan het begin van de wedstrijd werd de toon meteen gezet door beide ploegen. Met een aantal lange rally’s met mooie verdedigingsacties werd het publiek direct getrakteerd op een mooie pot volleybal. Op service van Addie van der Veen wist VIVES een eerste gat te slaan in de eerste set door van 3-3 uit te lopen naar 7-3. Sudosa-Desto wist echter terug te komen tot 10-10. Vervolgens was het opnieuw de service van Van der Veen waardoor VIVES een gat wist te slaan tot 17-13. Opnieuw kwam Sudosa-Desto iets terug tot 19-18 waarna Mater een time-out nam en vervolgens Fedde Plankeel erin bracht voor de service. Dit bleek de juiste beslissing want Plankeel bracht VIVES op 23-18 voorsprong. VIVES verzuimde vervolgens tot twee keer toe om de set naar zich toe te halen en behaalde uiteindelijk met een minimaal verschil van 25-23 de eerste set.

In de tweede set keek VIVES al vroeg tegen een achterstand aan van vier punten (3-7) waarna Mater ingreep middels een time-out. Het speelbeeld wijzigde hierdoor echter niet. VIVES had wat meer moeite met het benutten van de side-out en kon op eigen service ook niet echt doordrukken. Bij een stand van 7-13 kwam Thomas Rosier binnen de lijnen voor Van Kesteren en bij 12-16 kwam opnieuw Plankeel binnen de lijnen op service. Wederom een succesvolle wissel, waardoor VIVES terugkwam tot 14-16. VIVES haakte hierdoor aan bij Sudosa-Desto maar kwam niet verder dan 18-19. Waarbij de sprongservices van Sudosa-Desto inmiddels waren ingewisseld voor floatservices, had VIVES moeite om de side-out te maken en wist Sudosa-Desto de tweede set met 21-25 te winnen.

Na de vroege achterstand in de derde set, vertoonde het spel van VIVES in de tweede helft van de derde set wel het betere spel. Van Kesteren was weer in de ploeg gekomen voor Murk. VIVES begon dit keer wel goed aan de set. Opnieuw op de service van Van der Veen werd een eerste gat geslagen naar 5-2. Deze voorsprong wist VIVES dankzij een goedlopende side-out goed vast te houden en Sudosa-Desto kon niets anders dan volgen ondanks alle wissels die aan de zijde van de uitploeg werden doorgevoerd tot aan 15-12. Daarna was het opnieuw Plankeel die met zijn service een luis in de pels van de ploeg uit Assen was en VIVES op 18-12 voorsprong zette. Sudosa-Desto bleef doorwisselen, maar VIVES had het spel onder controle. Op 22-16 wist Van der Schans zelfs een nul-blok te creëren met een set-up op Hoogendoorn. De derde set ging dan ook overtuigend met 25-18 naar VIVES.

In de vierde set stoomde VIVES meteen door. Met een aantal aces van Hoogendoorn stond het meteen 3-0 voor. De side-out bleef goed lopen langs alle kanten van het net, waardoor VIVES kon uitlopen naar 13-8. Hierna had VIVES opnieuw moeite met de floatservice van John Koba waardoor Sudosa-Desto bijna het gat kon dichten tot 13-12. VIVES rechtte haar rug en wist de voorsprong, hoe miniem ook, wel vast te houden tot aan 20-20 toen Koba opnieuw aan service kwam. Voor het eerst in de set kwam Sudosa-Desto op voorsprong (20-21), maar dit was van korte duur. Op de service van Rosier liep VIVES uit naar 23-21. En uiteindelijk werd het tweede matchpoint door Hoogendoorn benut en won VIVES de vierde set met 25-23.

VIVES stijgt het hierdoor naar de tweede plaats op de ranglijst met twee punten achterstand op de koploper VC Sneek. Volgende week mogen de heren op bezoek naar Sneek om te kijken of ze deze achterstand kunnen gaan verkleinen.