Zaterdag 27 januari mocht VIVES D1 afreizen naar onze bruisende hoofdstad: Amsterdam. De overwinning van vorige week smaakte naar meer en de dames kregen daarnaast ook zin in de smaak van taart. Dus de doelstelling: vijf punten mee naar huis. Goed voor de ranking én goed voor de innerlijke mens. Daarover gesproken, moge duidelijk zijn dat onze trainer/coach Floris Verhijde niet van half werk houdt. Omdat de wedstrijd pas om 20.00 uur s’avonds gepland stond, was hij er niet vies van zijn team wat voedingstips mee te geven. Het was een ietwat verwarrend advies voor enkele van ons: om half vijf iets warms en lichts, maar géén pasta. Het bracht enige onrust binnen de groepsapp en daarom besloot Manouk Boverhof haar keuken én kookkunsten beschikbaar te stellen voor de hongerige speelsters. Vergezeld door keukenprinsessen Judith Snijders en Milou van Leeuwen wist zij een heerlijke couscous salade en een Thaise curry (met kip) op tafel te zetten. De Thaise curry was ‘licht pittig’ en zorgde direct voor een vurige wedstrijdmodus (en een kleine angst om de wedstrijd op de wc door te moeten brengen). Het groepsgevoel werd nog wat meer versterkt door uit volle borst de kraker van juf Ank mee te zingen: ‘Hallo allemaal, wat fijn dat jij er bent..’
Met een gevulde buik en veel positieve energie stapten we dan ook de auto’s in. Wij hebben ons even afgevraagd, wat de tegenstander toch bedoelde met ‘onze mooie groene hal’. Die vraag werd snel beantwoord. Echt alles, maar dan ook alles was groen in de sporthal in Amsterdam West. De vloer van de zaal was groen. De muur van de zaal was groen. De tegeltjes in de wc waren groen. De plantjes in de gangen waren groen. De stoeltjes in de kantine waren groen. De parasollen op het balkon waren groen. En te weten, de andere sporthal van de Amsterdammers draagt de naam: Blauwwit. Dat roept toch vragen op.. Omdat er een kleine uitloop was van de wedstrijden voor de onze, konden de meiden van het Foute Zomerfeest rustig aan wat wennen aan de natuurlijke ambiance van de sporthal.

De warming-up verliep vervolgens geconcentreerd en de vloer veerde lekker mee. Op de tribune verzamelde zich steeds meer trouwe, IJsselsteinse fans, die ons maar wat graag wilden zien schitteren. ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent..!’ Helemaal klaar voor de strijd begonnen we dan ook met set nummer één. De opdracht van Floris was duidelijk: leg het basisniveau hoog en bouw daarvandaan uit. Zo gezegd zo gedaan, het leek wel of we vleugels hadden. Er werden lange service series gemaakt, ballen werden van de vloer gehaald en geregeld viel de geel blauwe bal via onze blokkering regelrecht op de tenen van speelsters van VVAmsterdam. Vooral Rebecca Müller was goed op dreef. Door middel van een perfecte timing en het goed neerzetten van haar handen, wist zij de ene na de andere bal te blokkeren. Één van de belangrijkere taken van de middenspeelsters in het volleybal. Met een eindstand van 10-25, kan je wel stellen dat de tegenstander geen schijn van kans heeft gehad.

De tweede set kwam VVA meer in de wedstrijd en wisten zo nu en dan wat mooie ballen aan te vallen. Gelukkig had VIVES D1 de beschikking over libero Marloes Grootendorst, die erg goed in de wedstrijd zat. Een prikbal of een snoeiharde aanval, zij draaide haar hand er niet voor om. Doordat zij lekker laag bij de grond zat kon zij vliegensvlug ingrijpen als een bal de grond dreigde te raken. Met wederom een sterke service konden de dames de set boven de 20 punten rustig uitspelen. Twee punten op zak met 18-25 in de tweede set.

En net als vorige week, was daar weer de beruchte derde set. En even dreigde deze eenzelfde afloop te kennen. De meiden van VVA gingen alles of niets spelen en het lukte Dames 1 niet om punten te scoren. De pass verliep wat slordig en ook aan het net werden de setups niet afgemaakt. En waar VIVES in de eerste twee sets een geweldige servicedruk kon brengen, bleven de series nu uit. Al snel keken we tegen een achterstand van 13-8 aan. Ondanks de angst om een puntje te gaan verliezen, kregen de meiden het voor elkaar rustig te blijven en langzaamaan het tij te keren. Met name Joske Sturkenboom en Manouk Boverhof wisten antwoord te geven op de achterstand: zij serveerden achtereenvolgens een reeks ballen na elkaar, waardoor VIVES de voorsprong weer kon overnemen. Dit gaf het hele team een boost en zo stormden we, in tegenstelling tot vorige week, af op de setwinst. Uiteraard heeft Amsterdam er alles aan gedaan een puntje te verdienen, maar met 20-25 had VIVES dan toch vier punten in de pocket.

We roken de geur van de vers gebakken taart van Floris en waren dan ook resoluut om de laatste set te winnen. Al snel stond er, mede door een service reeks van Yvette Kloek, een ferme voorsprong op het telbord. En toen kon toch wel het mooiste moment van de wedstrijd plaatsvinden: de rentree van spelverdeelster Judith Snijders. Na een fikse blessure en een lange hersteltijd heeft zij zich keihard teruggeknokt het volleybalveld in en dat werd bekroond met een paar prachtige speelminuten. In principe was haar doelstelling om de blokkering op scherp te zetten, maar Judith wilde ook graag direct haar stempel drukken. De eerste en beste bal die zij in haar handen geplaatst kreeg, tikte ze met enige zelfverzekerdheid door op ‘zes voor’ (lees: middengat). Met grote ogen keken de dames van VVA naar het hele tafereel en de bal viel dan ook rechtstreeks op de grond. Judith is back! Met een stand van 13-25, floot de scheidsrechter het eindsignaal.

Het mag duidelijk zijn dat het team van het Foute Zomerfeest met een redelijk euforisch gevoel de groengekleurde kleedkamers binnenging. Er werden wat heerlijke (carnavals)deuntjes gezongen onder de douche en de sfeer zat er goed in. En omdat wij ons zo goed voelen in deze bruisende stemming, willen wij dat graag zoveel mogelijk anderen laten meebeleven. Om te beginnen, zaterdag 3 februari aanstaande. Dan hopen we jullie allemaal om 16 uur te zien én horen op de tribunes van de IJsselhal. Dan speelt VIVES Dames 1, nu koploper, namelijk tegen de nummer twee van de competitie, AVV Keistad. Het belooft een zinderende pot te worden waarbij beide teams zullen strijden voor de koppositie van de derde divisie. ‘Hallo allemaal, wat fijn als jij er bent..!’