Interview aan de bar met… Roy Vink     

Voor dit interview zaten we op zaterdagochtend al vroeg in de IJsselhal met Roy Vink. Hij had zojuist een wedstrijd van VIVES MC1 gefloten. Roy is namelijk niet alleen penningmeester bij VIVES maar hij fluit tegenwoordig ook competitiewedstrijden, zowel bij de jeugd als bij de D1-toppers van VIVES. En dat allemaal op dezelfde thuisspeeldag… tijd om wat meer te weten te komen over de sportieve drive van Roy.

Deze rubriek heet aan de Bar met… maar hoe vaak zit je nu eigenlijk aan de Bar ?

Tja.. ik hang niet zo vaak aan de Bar bij VIVES. Mijn dochters spelen hier en ik ben als ouder wel regelmatig in de hal aanwezig. Maar ik zit niet na een training of wedstrijd in de IJsselbar, omdat ik hier zelf niet speel. Wel was het afgelopen woensdagavond erg gezellig na het fluiten van de wedstrijd van Heren 5.

Hoelang ben je al scheidsrechter en wanneer ben je er mee begonnen ?

Ik ben in september 2019 begonnen met de scheidsrechtersopleiding VS3 in Amsterdam. De reden daarvoor was tweeledig: Binnen het bestuur kwam ter sprake dat VIVES punten te kort kwam voor de leveringsplicht van scheidsrechters aan de Nevobo. Daardoor liepen we als vereniging de kans sancties vanuit de Nevobo opgelegd te krijgen (bijvoorbeeld geen aanstelling van bondsscheidsrechters bij wedstrijden van Heren 1 of Dames 1). Daarnaast liep ik al langer rond met de gedachte me als volleybalscheidsrechter te laten opleiden. Ik vind het namelijk een onwijs leuk spelletje!

Deze twee punten kwamen begin september samen en toen besloot ik al snel de vereniging te willen helpen en me aan te melden voor de VS3-opleiding.

De totale opleiding duurt 1 seizoen. Dat lijkt lang en veel, maar in de praktijk valt het wel mee. Het is vooral een heel praktijkgerichte opleiding. Tijdens de opleiding zijn er verschillende workshops: in september en november heb ik er één gevolgd en in januari 2020 is de 3e workshop. Daarnaast is er ook nog een praktijkdag, waarbij je tijdens een toernooidag verschillende wedstrijden gaat fluiten en dan begeleiding en aanwijzingen krijgt vanuit de Nevobo. Voor mij wordt dat het Holland Top Jeugdtoernooi in februari 2020, waar de beste jeugdteams van verschillende clubs tegen elkaar strijden.

Verder doe ik nog aan zelfstudie om met behulp van het spelregelboek en het Handboek Instructie Arbitrage de spelregels en het DWF goed te leren kennen. Het aantal regels bij volleybal is groot, zeker ook over het rand gebeuren. Belangrijk is dus om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen.

De opleiding wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid die ik aan het einde van dit seizoen nog moet doen. Dat is het leiden van een wedstrijd als 1e scheidsrechter en dan word ik door iemand van de Nevobo beoordeeld.

De nood voor het invullen van de scheidsrechterstaken bij de Nevobo is hoog. Vandaar dat ik als onervaren scheidsrechter al in mijn eerste (opleidings)jaar direct competitiewedstrijden van VIVES Dames 1 mag fluiten. Het goede is dat je tijdens de opleiding een buddy moet zoeken die je helpt en begeleid bij het fluiten. In mijn geval is dat Alex Broekmans. Hij is speler van Heren 1 en fluit ook al enkele jaren namens VIVES voor de Nevobo. Hij wil namelijk iets terugdoen voor de sport waar hij zoveel plezier aan beleeft en hij helpt onze vereniging daar enorm mee. Alex is wat mij betreft een uitstekend voorbeeld dat veel meer VIVES-leden zouden mogen volgen. Door af en toe voor de Nevobo te gaan fluiten (minimaal 6 wedstrijden per seizoen) help je je vereniging enorm uit de brand.

 

Wat zou er nog meer gedaan kunnen worden om het fluiten aantrekkelijk te maken ?

Voor VIVES is het erg belangrijk dat er voldoende scheidsrechters zijn. Op alle niveaus en bij alle jeugd- en seniorenwedstrijden hebben we wekelijks vele scheidsrechters nodig. Daarnaast moeten we richting de Nevobo aan de leveringsplicht voldoen. Andere vrijwilligers naast Alex en ik die namens VIVES voor de Nevobo fluiten zijn Jan Dekker, Rob de Paauw en Jeroen Sneller. Maar we hebben eigenlijk nog meer scheidsrechters nodig die die taak namens VIVES willen verrichten.

Wat goed is is dat de Nevobo nu toestaat dat bij regio divisiewedstrijden (3e divisie en Promotieklasse) een eigen verenigingsscheidsrechter op de bok mag staan. Daardoor mag ik bijvoorbeeld gewoon in de IJsselhal bij thuiswedstrijden van Dames 1 fluiten. Dat was voor mij een belangrijke reden om me voor de VS3-opleiding aan te melden. Je hoeft als bondsscheidsrechter niet de hele regio door, maar je kunt gewoon in je eigen hal fluiten. Dat maakt het veel leuker om te fluiten vind ik.

Omdat ik zelf nooit volleybal gespeeld heb, is het voor mij wel helemaal nieuw. Maar ik vind het leuk om te fluiten en denk dat positieve aandacht voor het fluiten ook helpt. Soms maak ik voorafgaand aan de wedstrijd afspraken met de coaches/aanvoerders van de teams bijvoorbeeld over het toestaan dat bij het serveren aan de muurkant op de achterlijn mag worden gestapt. Wanneer het publiek op de tribune dan gelijk commentaar geeft, dan is dat vervelend. Het zou helpen als het publiek zich dan niet te veel met dat soort zaken bezig houdt; laat dat over aan de coaches/aanvoerders.

Wat ook goed is, is dat er elk jaar een dag van de scheidsrechter wordt georganiseerd. Zekerheid uitstralen en met een positief gevoel de wedstrijd ingaan is belangrijk. Iedereen kan een fout maken en de meeste spelers maken per wedstrijd meer fouten dan de scheids.

Hoe belangrijk is sport voor jou ?

Sport is geweldig, heel veel mensen worden er blij van en hebben er plezier aan. Uit sport kun je veel positiviteit halen en er ook weer instoppen. Zelf werk ik ook in de sport voor de Nederlandse honkbal- en softbalbond (KNBSB). Daar benadrukken we ook dat sportiviteit en respect voor elkaar heel belangrijk is.

Sport is voor heel veel mensen een belangrijke vrijetijdsbesteding. Wel zien we dat er een steeds groter deel van de mensen ongeorganiseerd gaan sporten (zelf een rondje hardlopen of fietsen) of de commerciële aanbieders opzoekt (sportschool). Het aandeel sporters dat aangesloten is bij een vereniging ligt nog maar rond de 23% (Branche Rapport Sport).

Maar een sportconsument is toch iets anders dan een verenigingslid. Zeker bij een vereniging als VIVES die goed draait en waar gezelligheid en volleybal hand in hand gaan.

Dan is het ook leuk om als ouder van volleyballende kinderen mee te mogen doen. Ik roep meer ouders op mijn voorbeeld te volgen. Heb je interesse in het scheidsrechteren van wedstrijden voor VIVES (dat hoeft natuurlijk niet als bondsscheidsrechter, we zoeken zeker ook nog verenigingsscheidsrechters), dan kun je contact opnemen met de Scheidsrechterscommissie van VIVES. (via scheidsrechters@vives-volleybal.nl)