De platte kar wacht op niemand, behalve op…. Kasper de trainer van Heren 1.

Nadat De Partyshop.nl VIVES HS1 op overtuigende wijze heeft laten zien dat ze niet voor niets eenzaam bovenaan staan in de 1ste Divisie en het kampioenschap al tijdens deze laatste thuiswedstrijd binnenhaalde, was er even tijd voor een nadere kennismaking met de trainer van dit team: Kasper Langendoen.

Kasper is dit seizoen trainer geworden bij De Partyshop.nl VIVES HS1 en was daarvoor al vele jaren actief als volleybaltrainer bij verschillende clubs. Binnen VIVES zal iedereen hem al wel gezien hebben naast het veld bij Heren 1, maar hoe is Kasper zelf ooit begonnen met Volleybal ?

“Ik kom uit Oostvoorne (Zuid-Hollands dorp zonder straat) en mijn vader was beheerder van een sporthal, waardoor ik als kind regelmatig na school, in de sporthal aan de slag ging met een bal. Aangezien mijn ouders allebei aan volleybal deden, was het een kleine stap voor mij om ook met volleybal te beginnen. Daarbij heb ik het geschopt tot de Eredivisie, maar door schouder- en knie blessures, ben ik overgestapt naar het trainersvak.

Wat ik leuk vind aan het geven van training, is het beter maken van de spelers. In een time-out richt ik mij dan ook meestal op de individuele personen om die gericht te coachen in plaats van clichés te gebruiken richting de gehele groep. Van te voren duidelijke afspraken maken is belangrijk en dan kijken of die goed worden uitgevoerd in de wedstrijd.”

Wat doe je nog meer naast het volleybal?

Ik heb gewerkt bij Justitie en Binnenlandse Zaken, daarbij heb ik ook veel te maken gehad met geweld, waardoor ik PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) heb opgelopen. Daardoor ben ik met dat werk gestopt en ik doe nu iets heel anders; met muziek in Spotify. Ik ben groot muziek liefhebber en maakte voor mijzelf altijd al afspeellijsten, maar die worden nu ook vaak door anderen gebruikt. Er zijn nu DJ’s die mijn lijsten gebruiken en daarvoor betalen. Op de feestkar vandaag werd de stemming er ook goed ingehouden met Hollandse meestampers. Deze rondrit was zeker een unieke ervaring die bij VIVES past en mij zeker zal bijblijven.

Wat maakt VIVES anders dan andere clubs?

Bij VIVES voelde ik mij gelijk welkom. Bij andere clubs kunnen ze ook leuke feesten organiseren, maar bij VIVES is de wedstrijdbeleving elke week voelbaar door het publiek op de tribune, op het speelveld en in de kantine. Bij VIVES is elke wedstrijddag een feest.

Binnen het eerste team zijn er veel eigen VIVES spelers die in de jeugd bij VIVES zijn begonnen. De binding in de club is er van hoog tot laag.

Om die aanwas van eigen spelers te behouden is het nodig om te zoeken naar de parels in het volleybal. In het technisch beleid binnen een vereniging is daarvoor de juiste visie nodig om de eigen mensen in de club te begeleiden. Als trainer moet je zelf ook continue getraind blijven worden, om de know-how op peil te houden. Bij Sliedrecht bijvoorbeeld zag ik ook dat ze daar veel aandacht gaven aan de jeugdopleiding en met succes.

Wat kan de volgende stap zijn na dit mooie kampioenschap?

Dit seizoen is de promotie helaas niet automatisch voor de kampioen, er is wel een open plek in de topdivisie, maar er zijn meer verenigingen die daar op azen. Voor De Partyshop.nl VIVES HS1 zou dat wel weer een nieuwe uitdaging zijn, beter worden is altijd de drijfveer, winnen is daar dan een gevolg van.

Het fijne van deze groep is dat ze open staan om nieuwe dingen te leren. Daardoor kun je ook dingen die niet goed gaan veranderen en de spelers beter maken.

Als je een wens zou mogen doen over het volleyballen in Nederland, wat zou dat dan zijn?

Meer aandacht voor de jeugd is belangrijk voor het volleybal in Nederland. Verder zouden in de eredivisie niet de financiële positie van een vereniging van belang moeten zijn, maar de sportieve prestaties van de teams. Anders zitten er straks alleen rijke clubs in de eredivisie en niet de clubs met de meest bevlogen spelers en het aller gezelligste thuishonk.

Wanneer je zelf Spotify hebt, zoek dan eens een Playlist van Kasper op, helaas kan de hit “VIVES is voor niemand bang…” daar nog niet gevonden worden.