“De nieuwe trainers van Heren 1: Hans Mater en Martijn Rosier”
Hans en Martijn zijn beide in hun jeugd begonnen met volleybal, hebben een goed gesprek in de tuin gehad en zijn na 2 jaar VCV dit seizoen bij VIVES aan de slag gegaan als trainer-coach van een volwassen team.
Waar zijn jullie zelf begonnen met volleybal?
(Hans) Ik ben als 12 jarige begonnen bij Cito in jongens 3. Vervolgens doorgestroomd naar Heren 2 en daarna al op 15 jarige leeftijd meetrainen met Heren 1. Mijn vader was bij Cito de teammanager van Heren 1 en de vader van Martijn was daar assistent van trainer Gert Veldhuizen. Op het moment dat Cito naar de eerste divisie promoveerde, kreeg ik advies om eerst bij Protos in tweede divisie spelervaring op te doen. Want op het hoogste niveau bij Cito achter een speler als Henry Brouwhuis, zou ik veel minder speeluren maken. Ik heb toen twee jaar bij Protos gespeeld, daarna vijf jaar in het 1ste van Cito en vervolgens twee jaar bij VVU in het 1ste. Met Martijn heb ik later weer bij Cito in het 2de gespeeld, waar we van de promotieklasse naar de tweede divisie promoveerde.
(Martijn) Ik ben in 1977 ingestroomd bij de jeugd van SOS/DPC in Utrecht, dat een voorloper is van het huidige VVU. Mijn vader was toen trainer bij Cito in Zeist, dus volleybal was bekend bij ons thuis.
Hoe zijn jullie begonnen als trainer?
(Hans) In 2013 speelden wij samen bij Cito, waar ik vanaf 1996 begonnen was met trainingen geven bij de jeugd. In 2013 ben ik assistent geworden van bondscoach Joze Banfi van het Nationale heren zitvolleybal team. Vanwege mijn werk als sporttherapeut in revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht, had ik daar al een link mee.
Joze Banfi kwam helaas in 2013 te overlijden, en daarna heb ik de stap gemaakt om bondscoach te worden. Dit heb ik totaal acht en half jaar gedaan, waarna ik weer trainer geworden ben in het staand volleybal.
(Martijn) Ik ben bij Cito meegegroeid met het 1ste team, maar toen ik op mijn 27ste mijn eigen hoveniersbedrijf ben gestart ben ik gaan spelen in het 2de team. Vanaf mijn 4e jaar ging ik heel vaak met mijn vader mee en heb ik veel wedstrijdvoorbesprekingen in de kleedkamer meegemaakt. De geschiedenis herhaalt zich nu met mijn zoon Thomas.
In februari 2019 ben ik na een telefoontje van Bernard Schoonbeek begonnen als trainer op de maandag van Protos (toen Topdivisie).
Wat zijn de leukste momenten die jullie hebben meegemaakt als trainer?
(Hans) Met het zitvolleybal team was ik trots op de 5de plaats op het EK in 2013, zes weken na overlijden Joze Banfi. Ook hebben we met het zitvolleybal team in 2015 van Rusland gewonnen, dat was een mooie wedstrijd waarin alles lukte. Verder was ook het afsluiten van mijn periode als bondscoach in 2021 met een 8ste plaats op het EK een mooi moment.
(Martijn) Bij Cito zijn we meervoudig kampioen geworden. Dat was een leuke tijd om daar te volleyballen samen met Gert Veldhuizen als trainer.
Hoe zijn jullie bij VIVES terecht gekomen?
(Hans) Nadat ik gestopt was als bondscoach, kwam Martijn niet lang daarna bij mij in de tuin aan het werk als hovenier. We hebben met elkaar gesproken over mogelijke vervolgstappen. Daarna zijn we samen bij VCV in Veenendaal begonnen. Dit was in de Corona periode, waardoor niet alle wedstrijden door konden gaan, maar wij mochten nog wel de Bekerwedstrijden spelen. Na twee jaar bij VCV waren wij op een maandagavond bij Protos aan het kijken naar de training. Fedde Plankeel was daar ook en heeft ons verteld dat VIVES H1 ook op zoek was naar een nieuwe trainer. Kort daarop nam Sjoerd contact met ons op en zo zijn wij bij VIVES terecht gekomen.
Wat is voor jullie belangrijk voor een volleybal team?
(Hans) De groepsdynamiek is belangrijk in een team, dat je doorgaat voor elkaar en in een goede flow terecht komt. Dat zagen wij bijvoorbeeld ook in de wedstrijd van VIVES tegen Webton Hengelo op 30 september. (nog te zien op YouTube).
VIVES H1 heeft een brede basis, dus het is belangrijk om ook de bank betrokken te houden. Het niveau van de spelers ligt dicht bij elkaar, zodat er op elke positie concurrentie is. Ook hebben we al goede contacten gelegd met ander trainers zoals Martijn ten Have en met Joël over het laten mee trainen van andere spelers.
(Martijn) Het is mooi als je datgene wat je van te voren bedenkt ook terug ziet in de wedstrijd. En dat je vanuit plezier in het spel naar een steeds hoger niveau komt.
Hoe zien jullie de toekomstige ontwikkelingen van VIVES ?
(Hans) VIVES H1 is een volwassen team, waarbij het team ook zelf bezig is met het zoeken naar oplossingen en er voldoende zelfreflectie is bij de evaluaties.
Bij VIVES kunnen we de hele zomer doortrainen, ook al is het maar 1x per week, maar daardoor blijft het balgevoel wel aanwezig en is de start van het nieuwe seizoen veel makkelijker.
Een overstap naar de Eredivisie is echter niet iets dat voor de hand ligt. Om op dat professionele niveau een team in te laten meedraaien, is een erg hoog budget nodig van wel 125.000 tot 150.000 euro per seizoen.
Een mooi doel voor VIVES is wel om te gaan spelen in de de nieuw te vormen Super-divisie die volgend seizoen van start gaat. Van beide topdivisie poules gaan de eerste 5 door naar deze Superdivisie, wat dan het hoogste amateur niveau van Nederland zal worden.
“En zo kan VIVES toch nog de Superclub worden, die het altijd al is geweest.”