Hoe lang volleybal je al en hoe lang zit je bij VIVES ?
Ik speel al vanaf mijn 10de volleybal; bij VIVES vanaf 1998, maar wel af en toe met onderbrekingen vanwege blessures. (o.a. enkels). Tegenwoordig speel ik bij de Recreanten Mix 1 en ben ik Scheidsrechter in de 3de Divisie (VS3)

Wat doe je op dit moment als vrijwilliger en hoe gaat dat ?
Ik ben scheidsrechter op VS3 niveau en fluit wedstrijden in de 3de divisie en in de promotieklasse. Soms als 1ste en soms als 2de scheidsrechter, vaak samen met Jan Dekker. We reizen daarvoor regelmatig naar plaatsen als Houten, Hilversum en Amsterdam.
Ook ben ik op landelijk niveau als zit-volleybal scheidsrechter actief geweest.
Het is belangrijk om als scheidsrechter steeds scherp te zijn, omdat het spel snel gaat en ook consequent op de techniek gelet moet worden. Ook is er elk jaar opnieuw een examen om te zorgen dat je bij bent met de nieuwste volleybalregels.

Het gebeurt weleens dat coaches de grenzen opzoeken, wanneer ze het niet eens zijn met een waarneming bijvoorbeeld over de middellijn of dat ze een wissel als 3de time-out willen gebruiken, door meer tijd te nemen dan is toegestaan.
Ook wordt nu steeds vaker harder muziek gespeeld voor de wedstrijden, dat geeft sfeer bij het inspelen, maar het is ook belangrijk dat je elkaar voor begin van de wedstrijd kunt verstaan. Onder de 80dB is het nog mogelijk om als 1ste en 2de scheidsrechter afspraken met elkaar te maken, daarboven wordt het erg lastig.

Fluiten op eigenwaarneming en kennis van de regels is de kern van het fluiten.

Wat doe je nog meer buiten VIVES ?
In het dagelijks leven ben ik Controller/Financieel manager.
Daarnaast zit ik ook in de Raad van Toezicht bij Pulse, waar ik deel uit maak van de Audit-commissie. Verder ben ik ook jeugdscheidsrechter bij IJFC, waar mijn kinderen voetballen. Het is lekker om ook in de buitenlucht bezig te zijn.
Verder houd ik veel van reizen, zoals met de caravan naar Epe om met een volleybal maatje te mountainbiken. Maar ook verder weg naar New York (opening UN week), Peru (zwemmen met waterschildpadden) of Zwitserland (skiën).

Wat weten de meeste mensen binnen VIVES nog niet van jou ?
Op een van de foto’s zie je dat ik een boek overhandig. Dit is een boek dat ik zelf geschreven heb en het gaat over financiële risico’s. Er staan 8 bedrijfscases in, onder andere over de Rabobank en de Vestia-affaire. Maar ook het risico dat studenten lopen met hun OV-pas, als ze de studie niet afmaken, wordt er in beschreven. Dit boekje is binnenkort via de boekhandel of bol.com te verkrijgen. Wellicht handig om op te zoeken, als je hier meer over wilt weten.

Waarom is VIVES jouw club ?
Volleybal is sowieso mijn sport en IJsselstein mijn plaats. VIVES hanteert een goede benadering van de volleybalsport. De club is groot genoeg om te vinden wat je zoekt, zoals voor mij bij het recreatie Mix 1 team. Ook is er begeleiding vanuit de vereniging bij het fluiten, waarbij ik met name veel optrek met Jan Dekker en ook met hem kan sparren. Ik ga binnenkort bij VIVES aan de slag als scheidsrechter-coördinator. Wat beginnende scheidsrechters zich vaak niet realiseren is dat dit ook carrière kansen biedt om op internationaal niveau mooie wedstrijden te fluiten, waar jij dan onderdeel bent van de wedstrijdleiding.