Hoe lang volleybal je al en hoe lang zit je bij VIVES?

In mijn jeugd volleybalde ik in Utrecht bij SOS. In 1976 verhuisde ik naar IJsselstein en vanaf 1977( ?) volleybal ik bij VIVES. Toen ik in 1979 naar Nieuwegein verhuisde, bleef ik toch bij VIVES spelen. Ik speelde in diverse herenteams, maar vanwege fysieke problemen moest ik helaas stoppen. In 1994/1995 heb ik – samen met Lex van Kordelaar – de trainer A-cursus gevolgd. Daarna heb ik verschillende heren en dames teams getraind. Ik vind het belangrijk om gezelligheid te combineren met uitdaging en fanatiek trainen en zo jonge jongens binnen de vereniging verder te helpen in hun ontwikkeling.

Wat doe je nog meer buiten VIVES?

In de zomer van 2017 ben ik met pensioen gegaan. Na mijn HBS ben ik ‘fysiotherapie’ gaan studeren en daarna een specialisatie manuele therapie. Ik ging werken in een verpleeghuis (geriatrie/fysio) en daarnaast 1 dag per week in een praktijk voor fysio- en manuele therapie. Later werd ik coördinator van de paramedische vakgroep bij de latere zorgorganisatie AxionContinu De laatste periode werkte ik weer alleen als uitvoerend fysiotherapeut. Na mijn pensionering ben ik na enige tijd vrijwilligerswerk gaan doen. Ik ben nu vrijwilliger in de bibliotheek van Nieuwegein waar ik statushouders, die bezig zijn met een inburgeringscursus, extra ondersteuning geef in de Nederlandse taal. En ik ben vrijwilliger in het Waterliniemuseum in Bunnik. Ik ben daar gastheer en verzorg rondleidingen op Fort bij Vechten.

Wat doe je op dit moment als vrijwilliger en hoe gaat dat?

Vier jaar geleden ben ik in het kader van ‘Veilig sportklimaat’ aangewezen als vertrouwenscontactpersoon, waar je terecht kunt voor zaken als sexueel intimidatie/misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, agressie, discriminatie enz. Manouk Boverhof is ook vertrouwenscontactpersoon. We zijn bezig met allerlei preventieve zaken. Voor alle mensen die als vrijwilliger binnen VIVES actief zijn, vragen we een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan. De TC vraagt referenties aan bij de vorige vereniging(en) van een nieuwe trainer . Het bestuur kan bij de Nevobo navraag doen of er een vermelding is in het register van tuchtrecht sport. En voor VIVES hebben we gedragsregels opgesteld, die bij elke thuiswedstrijd op papier in de zaal liggen. Daarnaast bezoeken we trainersbijeenkomsten om ons voor te stellen en te praten over een veilig sportklimaat. Op 3 januari willen we aansluiten bij een jeugd clinic, zodat we ons ook kunnen voorstellen aan de ouders van jeugdleden.We hebben regelmatig contact met het bestuur voor het uitzetten van acties. Zo is er in mei/juni 2018 een quick scan geweest over ‘veilig sportklimaat’, die we in 2019 willen herhalen.

Wat weten de meeste mensen binnen VIVES nog niet van jou?

Naast mijn vrijwilligerstaken buiten VIVES ben ik verslaafd aan cryptogrammen.

Waarom is VIVES jouw club?

VIVES is altijd mijn ‘thuis’ gebleven. Het is een uitdaging om altijd het beste uit spelers te halen, dus: “VIVES, ga zo door en probeer deze sfeer vast te houden”! De gezellige kuil in de Bar IJsselhal is daarbij wel essentieel.