In de zomervakantie geen zaalvolleybal? Zeker niet! Op 9, 10 en 11 augustus spelen de Lange Mannen het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje neemt het op tegen Zuid-Korea, België en de Verenigde Staten. Lukt het de mannen om zich voor het eerst in zestien jaar weer te kwalificeren voor de Olympische Spelen? Het kwalificatietoernooi is een unieke kans voor de mannen van Oranje. Winst van dit toernooi betekent rechtstreekse plaatsing voor Tokio. De laatste 15 jaar waren de mannen niet dichterbij een olympisch ticket.

De laatste keer dat het Nederlands team in actie kwam op het meest prestigieuze sporttoernooi van de wereld was in 2004. Hier werd een negende plaats behaald. De jaren daarna wist Nederland zich helaas niet te kwalificeren, maar hier kan dit jaar dus verandering in komen! Na de mooie achtste plaats op het WK van vorig jaar mag het team van de nieuwe bondscoach Robert Piazza proberen een ticket naar Tokio binnen te halen.

Wie zijn de tegenstanders?

De Lange Mannen (nu 15e op de wereldranglijst) nemen het tijdens het OKT op tegen drie verschillende landen. Wat kunnen we verwachten?

De eerste tegenstander is Zuid-Korea, dit team staat 24e op de wereldranking. Zuid-Korea deed in 2000 voor de laatste keer mee aan de Olympische Spelen, hier behaalden ze een negende plaats. Ook aan de wereldkampioenschappen van 2018 deed het team niet mee.

In de tweede wedstrijd zal Nederland het tegen België, de nummer 12 van de wereld, opnemen. Het Belgische team, ook wel de ‘Red Dragons’ genoemd, stond voor het laatst in 1968 op de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Brecht van Kerckhove deed de afgelopen jaren echter wel mee aan het WK en behaalde in 2018 de tiende plek.

De laatste wedstrijd belooft de spannendste en misschien ook wel belangrijkste te worden: Nederland gaat dan de strijd aan met de Verenigde Staten. Dit team staat momenteel tweede op de wereldranking. Het Amerikaanse team nam zowel tijdens de Olympische Spelen van 2016 als tijdens het WK van 2018 de bronzen plak mee naar huis.

Hoe ziet het wedstrijdschema eruit?

De beste vierentwintig landen van de wereld mogen in augustus deelnemen aan een OKT, deze landen zijn verdeeld over verschillende poules. Aan het OKT in Nederland doen vier teams mee. Alle teams spelen één keer tegen elkaar, waarna de nummer 1 zich plaatst voor de Olympische Spelen. De overige landen krijgen in 2020 nog een kans, dan vinden continentale kwalificatietoernooien plaats.

Het wedstrijdschema in Ahoy ziet er als volgt uit:

Vrijdag 9 augustus ​​​

– 16.00 uur Nederland vs. Zuid-Korea

– 19.00 uur België vs. Verenigde Staten

Zaterdag 10 augustus​​​

– 16.00 uur Nederland vs. België

– 19.00 uur Verenigde Staten vs. Zuid-Korea

Zondag 11 augustus

– ​​​16.00 uur Nederland vs. Verenigde Staten

– 19.00 uur Zuid-Korea vs. België

Wanneer Nederland eerste wordt in deze poule, is kwalificatie voor de Olympische Spelen dus zeker.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Kom jij de Lange Mannen aanmoedigen? Op deze website kan je alles lezen over het Olympisch Kwalificatietoernooi in Rotterdam Ahoy! Hier is ook een link naar de ticketshop te vinden.